Selecteer een pagina

‘We hebben concurrentie in de buurt.’ Mijn geliefde blijft gebiologeerd naar zijn laptop staren. Hij heeft er een handje van sneller te denken dan te praten om dan na het werpen van een bommetje direct weer in een soort van hyperfocus te belanden.
‘Concurrentie in wat?’ vraag ik daarom snel om te voorkomen dat hij urenlang onbereikbaar is.
‘Op Airbnb. Sinds een paar maanden verhuurt iemand zo’n zelfde vakantiehuisje als dat van ons. Een paar honderd meter verderop. En ze is ver, heel ver, onder onze prijs gaan zitten.’

Airbnb

Er schiet mij direct een overvloed aan scheldwoorden te binnen, maar ik slik ze in omdat ik nou eenmaal volwassen ben en me tegelijkertijd bedenk dat ik helemaal niets gemerkt heb van die concurrentie. Sinds een jaar verhuren we onze vakantiewoning via Airbnb. Met plezier en met veel succes.
We hebben al eens eerder verhuurd, toen Airbnb nog niet bestond. Maar op een dag hadden onze gasten de gevraagde huur niet overgemaakt en bleken sluw een vals adres te hebben opgegeven. Toen we ook nog ontdekten dat ze alle dekbedden, de pneumatische boorhamer en de eiderdonzen kussens hadden gejat waren we er klaar mee.

Achterop de motor naar Berlijn

Maar, zeker in tijden van nood, kun je altijd terugkomen op beslissingen. Dus dat deed ik in de zomer van 2016. Ik zat, bij diezelfde geliefde, achterop de motor mijn leven te overdenken. We waren op weg naar Berlijn, dat is best een stukje rijden en in zes uur tijd kun je aardig wat opruimen in je hoofd. Tegen de tijd dat we bij ons hotel aankwamen wist ik precies wat me te doen stond. ‘Ik stop ermee!’ riep ik uit toen we onze houten konten van de motor probeerden af te pellen.

Ik besloot te gaan freelancen en mijn stressvolle bestaan als salesmanager voorgoed aan de wilgen te hangen. Het opzetten van mijn eigen bedrijf als tekstschrijver zou wat tijd vergen maar daar had ik iets op bedacht. Ik besloot, als financiële overbrugging, onze vakantiewoning opnieuw te gaan verhuren, maar nu via een platform waar je als verhuurder (en als huurder) beschermd wordt: Airbnb.

Superhost en dus ontslag

Ik stortte me bij thuiskomst direct op het plaatsen van de advertentie. Dat was nog niet makkelijk en ik spendeerde veel tijd aan het schrijven van een pakkende tekst. Ik beschreef niet alleen de woning, maar ook de omgeving. Ik dacht goed na over de doelgroep die ik in mijn huis wilde ontvangen en gaf allerlei tips voor activiteiten in de buurt. Een paar dagen later was ik tevreden, maakte foto’s van huis en haard en zette alles online. Al snel bleek dat ik de juiste toon had gevonden voor mijn favoriete type huurder. Het liep direct storm en in no time kreeg ik van Airbnb het kwaliteitskeurmerk Superhost. Ik rende als de wiedeweerga naar mijn baas en nam ontslag.

‘Het zal wel niet veel soeps zijn, dat huis van die buurvrouw,’ zeg ik dus vol vertrouwen.
‘Nou, het punt is, ze schrijft zo verdomde goed,’ zegt mijn geliefde die nog altijd zijn ogen niet van zijn laptop heeft afgehaald.
Ik voel direct een onheilspellend onderbuikgevoel opborrelen.

Ik spring op en lees als een dolle stier met hem mee. Mijn hartslag gaat van een kalme ongeïnteresseerde 70 naar minstens 240 slagen per minuut. En even later komen ook de scheldwoorden die ik eerder nog had ingeslikt met flink volume mijn mond uitgespuugd.

Mijn creativiteit gestolen

Deze d-a-m-e heeft mijn tekst over de omgeving, het leuke bakkertje, de boerenwinkels op iedere ‘hoek’ en zelfs de knooppuntwandelingen GEJAT. Letterlijk. Alles. Gewoon copy paste. Niet alleen probeert ze dus mijn potentiële huurders weg te lokken door ze een goedkoper tarief aan te bieden, dit doet ze ook nog eens met MIJN tekst! Brutaliteit ten top. Diefstal. Woest was ben ik.

Auteursrecht

Geldt auteursrecht ook voor Airbnb advertentietekst? Ik weet het niet en daar zou dit artikel dus eigenlijk over gaan. Over auteursrecht. Maar omdat ik tijdens het schrijven opnieuw verstrikt raak in een woedeaanval, ik inmiddels 600 woorden heb geschreven en ik bovendien weet dat meer woorden door jou niet gelezen gaan worden, ga ik je volgende week de theorie vertellen. Als ik weer wat gekalmeerd ben. Dan vertel ik je trouwens ook hoe ik haar de diefstal heb aangepakt.

En als je wilt zien waar het nou allemaal om te doen is, hier, kijk zelf maar: Sfeervolle vakantiewoning met houtgestookte sauna.

Oh en trouwens, auteursrecht kan ook anders en daarom bedank ik Niv Rozenberg uit New York City voor deze prachtige foto die hij op www.unsplash.com beschikbaar stelde!

Oh, en delen is lief! Kan hieronder!