Selecteer een pagina

Vorige week zou ik over auteursrecht schrijven en dat is niet helemaal gelukt. Of eigenlijk helemaal niet gelukt. Ik verloor mezelf tijdens het schrijven en zat na een half uurtje driftig tikken op mijn toetsenbord al op 600 woorden. Ook al kreeg ik zeer enthousiaste reacties en heb ik begrepen dat velen erg uitkijken naar het vervolg, ik moet dit blog echt commerciƫler gaan aanpakken. Straks denk je nog dat ik niet in staat ben een zakelijke tekst te schrijven.

Ik was eerder slachtoffer van diefstal(letjes)

De tekstdiefstal deed me onmiddellijk aan mijn eerdere ervaringen met diefstal denken. Het is me, net als jou waarschijnlijk, verschillende keren overkomen. Meestal ben je kansloos. Je kunt aangifte doen, maar je ziet je fiets(en), handtas of pot met muntgeld nooit meer terug. Dat is frustrerend en het maakt mij altijd woest. Daarom is het heerlijk als je in actie kunt komen. Als je weet waar je eigendom is gebleven. Dan kun je erop af!

Waarom zij uit stelen ging

In ons voorlaatste huis in Amsterdam woonden we met maar liefst vier pubers. Het was een komen en gaan van vriendjes, vriendinnetjes, lovers en ex-lovers. Dus op het moment dat je je Ipod kwijt bent, en dan bedoel ik echt ‘kwijtkwijt’ en de deur is niet geforceerd kan het zo’n beetje iedereen zijn.

Na een paar dagen herinnerde een van onze pubers zich ineens dat hij een klasgenootje met haar nieuwe Ipod had zien pronken. Hij had ook gezien dat er foto’s opstonden die hem sterk aan ons gezin deden denken. En hij bekende dat dit klasgenootje inderdaad even bij ons binnen was geweest.

Dat was prachtnieuws en ik appte direct het lieve kind en belde de schooldirecteur dat ik mijn eigendom terug kwam halen. Het lieve kind ontkende, bedreigde me en vloekte en tierde dat het een lieve lust was. De schooldirecteur vond dat ik het er maar bij moest laten want ‘ze had al zoveel meegemaakt’.

Nou heb ik toevallig ook nogal veel meegemaakt en jij hoogstwaarschijnlijk ook, dus volgens de theorie van de schooldirecteur zou zo’n beetje iedereen zich tot dief ontwikkelen. De schooldirecteur kon de pot op met z’n mantel der liefde en ik beende met het stoom uit mijn oren de school binnen en griste mijn eigendom uit haar handen. HEERLIJK!

Een soort witteboordencriminaliteit

Ongeveer zo heb ik mijn tekstdiefstal ook aangepakt. Maar omdat deze dief geen moeilijk opvoedbare puber betrof en het om een soort van witteboordencriminaliteit ging, verliep het vervolg een beetje anders.

Het verschil is dat dit een d-a-m-e betrof die niet ontkende en me ook niet ging bedreigen. Er gebeurde iets veel gekkers. Ik ben er nog steeds een beetje van in de war. Het ging zo: ik mailde haar via het Airbnb-platform en achterhaalde als een soort Sherlock Holmes haar achternaam, telefoonnummer, woonplaats en beroep voor het geval ze niet op mijn mail zou reageren. Ik schreef haar dat ik het werkelijk fantastisch vond dat mijn tekst haar zo aansprak, maar dat ze het onmiddellijk moest verwijderen en haar eigen tekst moest gaan schrijven.

Ik hield haar en haar advertentie die avond nauwlettend in de gaten en wat denk je: een uur later was mijn tekst van haar advertentie verwijderd! Hoera! Direct hierop volgde een bericht: ze wist wel dat ze eigenlijk eerst toestemming had moeten vragen en ze bood excuus aan. Er volgde nog wat slijmerige dweperige woorden over mijn schrijftalent en toen kwam het: Of ik eens koffie met haar wilde drinken…

WAT DENK JE ZELF?

‘Ja ik wist wel dat ik niet mocht stelen, maar ik heb het lekker toch gedaan en nu heb ik sorry gezegd dus zullen we nu vriendinnetjes worden…’

Auteursrecht is simpel

Het is simpel: Auteursrecht biedt bescherming aan de makers van ALLE voortbrengselen op het gebied van letterkunde, wetenschap of kunst. Dit wordt heel ruim opgevat want zelfs de inhoud van je dagboek en de liefdesbrieven aan je jeugdliefde zijn beschermd! Gelukkig maar, want ik moet er toch niet aan denken dat die opeens in de openbaarheid verschijnen…

Meer weten over auteursrecht? Volgende week vertel ik het je. Nu ga ik als de sodemieter mijn bronnen van afbeeldingen en grafieken op mijn blog checken, want volgens mij heb ik ook wel eens ergens een steekje laten vallen…

Het hoort zo: Photo by Justin Main on Unsplash. Wil je meer zien van deze fotograaf? Check zijn Instagram!