Selecteer een pagina

Ik zie auto’s ‘zonder aanwijsbare reden’ over de weg slingeren en ik word dagelijks voor mijn sokken gereden door fietsende smombies (smartphone + zombie = smombie). Dat het aantal verkeersdoden toeneemt door smartphone gebruik verbaast natuurlijk niemand. Tijdens het autorijden is het verboden een smartphone in de hand te hebben en de boete van € 230 is de hoogste van alle Europese landen.

Fietsers met of zonder smartphone

Maar ik vroeg me af: wat zijn eigenlijk de regels voor fietsers?  Minister Schultz sprak in 2016 over een verbod, maar daarna het bleef stil. In de Wegenverkeerswet staat in artikel 5 en 6 onder het hoofdstuk gedragsregels in verkapte termen dat het niet verboden is op de fiets te bellen en naar muziek te luisteren, onder voorwaarde dat je op het verkeer blijft letten en geen gevaarlijke situaties veroorzaakt. Maar: je kan natuurlijk veel meer met je smartphone dan alleen bellen en muziek luisteren.

Tommy-Boy lette even niet op

Tommy-Boy was dertien toen hij op zijn smartphone een playlist voor het feest van zijn zusje maakte en tegelijkertijd de weg op fietste. Het werd hem fataal. Je kunt je smartphone niet bedienen en tegelijkertijd goed op het verkeer letten. Dat zouden de mensen die de wet hebben geschreven toch ook wel moeten weten. Of hebben zij zelf geen kinderen? Of geen smartphone vol verleidingen? De vader van Tommy-Boy geeft nu voorlichting op scholen en er is de Stichting TButterfly apploos fietsen. Ik word er verdrietig van.

De verleiding

Het smombievolk bestaat niet alleen uit pubers en jongeren. Loop maar eens een rondje over de Zuidas. Het straatbeeld wordt hier gevuld door 90% smombies. Allemaal dertig jaar en ouder/wijzer: advocaten, bankiers en andere mensen met superbelangrijk werk. En zelf ben ik ook geen heilige, ook al doe ik geen superbelangrijk werk. Ik moet echt moeite doen om mijn smartphone niet direct uit mijn tas te halen als ik in de auto zit en ik een melding hoor. Het is gek, want thuis gooi ik hem hele avonden op stil. Het heeft iets met onderweg zijn te maken lijkt wel. Dat de verleiding juist dan moeilijk te weerstaan is. Verveling denk ik. Rijden op een snelweg is gewoon saai en ik mis de prikkels die ik ’s avonds thuis juist probeer te vermijden.

Bennieblind

Kijk eens naar deze campagne van de telefoonprovider Ben en KNGF (blinde)Geleidehonden. https://youtu.be/Dy40M96uyLM

Vorige week vertelde ik je over de filterbubbel. Dit betekent dat je alleen zoekresultaten te zien krijgt die gebaseerd zijn op je locatie, je zoekgeschiedenis en je klikgedrag. Het meisje in deze campagne zit in meer bubbels opgesloten dan alleen de filterbubbel. Jammer voor die leuke jongen die haar gedag zei. Ze zag hem niet en ze hoorde hem ook niet fluiten. Het grote verschil tussen slechtziende mensen en smombies is dat slechtzienden juist al hun andere zintuigen op scherp hebben staan, op hun omgeving, op de ruimte waarin ze zich bevinden. Smombies daarentegen hebben niet alleen hun ogen, maar alle zintuigen op hun smartphone gericht.

Bemoeimarketing

De campagne van Ben is wat je noemt een groots voorbeeld van verantwoord ondernemen waar de P van people de hoofdrol speelt in de triple-P-benadering die verantwoord ondernemen kenmerkt: Profit, PEOPLE, Planet. Als de overheid onvoldoende maatregelen treft dan nemen organisaties als Ben het blijkbaar over. We hadden al bemoeizorg, nu hebben we ook bemoeimarketing maar dat laatste zie ik dan als iets positiefs. En als ik op dit woord google vind ik nul komma nul hits. Wat betekent dat ik zojuist een nieuw woord heb bedacht: BEMOEIMARKETING!
Heineken doet het ook, dat bemoeien, maar noemt het ‘Enjoy Heineken Responsibly’.

Smombie-wet

Kan er niet gewoon een wet komen? Eén die zegt dat je je smartphone niet in de hand mag hebben tijdens het fietsen of lopen? Doe je het toch, dan kun je op een boete rekenen gelijk aan die voor de appende automobilist: € 230. Of misschien kan iemand een app ontwikkelen, een soort alcoholslot. Een app die zorgt dat je smartphone op slot gaat als er beweging wordt gesignaleerd. Zoveel meter binnen zoveel seconden is BAM! smartphone op slot. En dan noemen we het de smombie-wet. Kunnen we er later een spannende serie over maken. Zoiets als de The Walking Dead. Ik zie best veel overeenkomsten trouwens…