Selecteer een pagina

De laatste keer dat ik een artikel plaatste stond mijn koffer gepakt. Gevuld met een paar jurkjes, korte broeken en veel tubes factor 50. Maar vooral met aantekenboekjes, een laptop met meerdere opladers, een extra tablet ‘voor het geval dat’, het nog niet voltooide manuscript op een usb-stick in de koffer en ook nog eentje in mijn handbagage. Natuurlijk had ik ook alles opgeslagen in Google Drive. En in Dropbox. Ik ben niet van gisteren natuurlijk.

Heimwee naar schrijven?

Het gekke is dat ik eigenlijk al maanden dacht dat ik ‘bijna’ klaar was, dat het verhaal bijna ‘stond’. Dat was dus niet zo. Daar kwam ik in Spanje achter.
Mijn perfectionisme gecombineerd met faalangst (of is dat hetzelfde?) werken ook niet echt mee aan een vlotte afronding. Maar ineens was het toch zover: daar stond die laatste zin, had ik die zelf getypt? Ik had het niet eens in de gaten gehad.
Eerlijk gezegd schrok ik me goed de k….e.
Een uur lang liep ik als een kip zonder kop door het appartement dat ik via Airbnb had gehuurd en besloot ik bij gebrek aan ruimte uiteindelijk over het strand te gaan ijsberen. Het was nog vroeg. Er liepen alleen wat Spanjaarden met hun hond en het strand lag bezaaid met enorme Portugese Oorlogsschepen: een dodelijke kwal die eigenlijk geen kwal is.
Ik zigzagde er zo’n beetje omheen en besloot een koffie te gaan doen in het dorp en mezelf te trakteren op een crêpe karamel om te vieren dat ik gewonnen had, van mezelf.

En terwijl ik daar zo zat, dromerig turend over de prachtige zee met zijn kitesurfers en luisterend naar de altijd luidruchtige Spanjaarden, overviel me een intens gevoel van heimwee. Ik kreeg heimwee naar dit heerlijke relaxte eiland. Terwijl ik er nog zat, in het heerlijke zonnetje! Heimwee naar de dagelijkse vroege uurtjes waarin ik mezelf verloor in woorden, zinnen en constructies, fantasie en werkelijkheid. Heimwee naar mijn wandelingetjes, mijn hoofd leegzwemmen in het koele water, het klimaat en de ultiem gastvrije relaxte bevolking. Heimwee naar de structuur en de regelmaat die het schrijven van een boek vereist. Ik viel in een zwart gat, een legenestsyndroom. Nog even zeg, en ik zou daar een potje gaan zitten grienen.

Zover kwam het gelukkig niet: ik realiseerde me net voor de eerste traan zou gaan rollen dat dit nog maar de eerste versie was. Ik kon nog heel wat versies schrijven! En ik had al gemerkt dat, iedere keer als ik iets teruglas, ik direct weer een aantal zinnen ging schrappen of aanpassen.
Conclusie: een boek is nooit klaar! Hoera!

Herschrijven

Op dit moment ben ik de eerste hoofdstukken alweer aan het herschrijven.
Gisteren zag ik een documentaire over Bonaire. Het was werkelijk prachtig en ik checkte direct de opties. Wel een stuk duurder dan Spanje. Ik ga gauw sparen. Eerst nog een tijdje echt aan het werk.
Misschien heb jij wel tekst nodig voor een brochure, een website, je nieuwsbrief of blog? Of ken je iemand die een tekstschrijver zoekt? Laat het me weten en misschien krijg je dan wel een ansicht met Groeten uit Bonaire op de voorkant.

Voor iedereen die ook een boek wil schrijven hier wat tips hoe te beginnen. Tips over hoe te eindigen heb ik niet. Misschien ooit.

7 Tips: de eerste stappen voor het schrijven van een boek

 • Plannen
  Dagelijks tweehonderd woorden schrijven resulteert na 365 dagen in een boek. Eigenlijk eerst in een manuscript. Of het een boek wordt hangt natuurlijk van heel veel dingen af. Om te beginnen: WIL je dat het een boek wordt, zo’n ding met een heuse kaft erom, zo’n ding dat iedereen kan lezen? Ikzelf ben er nog niet helemaal uit.
 • Afzondering
  Dit hoeft niet op een stoffige zolderkamer en ook niet per se op een zonnig eiland. Hoewel dat laatste wel helpt.
 • Een plan
  Maak een plan over begin, middenstuk, plot, personages enz. Hoewel mijn plan een aantal keer is gewijzigd. Net als mijn plot.
 • Sfeer
  Deze muziek hielp mij om in de stemming te komen  : 3 HOURS Balearic Chill out Music. Werkt niet als je een thriller schrijft.
 • Deel je ideeën
  Zo snel mogelijk laten lezen door meedogenloze boekenwurmen en openstaan voor feedback. Probeer de woorden ‘ja maar’ te allen tijde te voorkomen. Echt, oefening baart kunst want echt, alleen zo zal je ontdekken dat je lezers altijd gelijk hebben.
 • Vaardigheid
  Natuurlijk helpt het als je een beetje leuk kan schrijven, wat techniekjes beheerst zoals ‘show don’t tell’ en je dus begrijpt dat ‘een lege straat geen lege straat is zolang hij leeg is’ (Renate Dorrestein). Voeg nog wat Tender Love and Care – tip van Hemingway – toe en je komt een heel eind.
 • Begin
  Begin gewoon met een eerste woord te typen. Dan een tweede, een derde en een vierde en zie daar: je hebt al een hele mooie zin:
  Schrijf Met Je Hart
  Je kunt ieder woord altijd nog wijzigen. Dat is nou juist het leuke van schrijven!
  Hou van je verhaal, je personages en je plot. Hou van je mislukte zinnen, je waardeloze eerste hoofdstuk en je plot dat steeds wijzigt. Maar vooral: hou van schrijven. Schrijf niet met als doel het boek uit te geven. Schrijf omdat schrijven je geluk brengt. Want geluk is waar alles mee begint.

[Foto Portugees oorlogsschip: door Marjan de Groot]