Selecteer een pagina

Een tijdje geleden kreeg ik bij Ziengs twee waardebonnen, als cadeautje bij de schoenen die ik kocht. Dat was aardig – vond ik toen – want ik kocht slechts één paar laarsjes. In de uitverkoop.

Eigenlijk had ik gezworen nooit meer naar sauna’s te gaan. Het is gewoon dat ik het eigenlijk best goor vind, al die blote mensen die met hun te lange nagels aan hun bezwete lichamen lopen te schurken. Het natte krabbende geluid is zo mogelijk nog erger dan het zicht.

Geen idee waarom die mensen tijdens hun saunabezoek zo’n plotselinge aanval van jeuk krijgen, ik heb dat nooit. Misschien hebben ze altijd al last gehad van een jeukerige huid en wordt het in sauna’s erger, door de warmte. Of de blootheid.

Gratis toegang

Nu kreeg ik dus van Ziengs gratis toegang. Voor twee personen nog wel. Ik was lang in dubio. Misschien stelde ik me al die tijd aan, met mijn gezeur over vieze mensen en geluiden. Misschien was het omdat ik toen altijd werkstress had, dat ik een beetje hypergevoelig reageerde? Ik besprak het met mijn geliefde.

‘Gratis toegang? Weet je hoe duur die sauna’s tegenwoordig zijn?’ Hij viel bijna van zijn stoel en pakte direct zijn laptop om te reserveren.

Dat was namelijk een vereiste: je moest wel vooraf reserveren. Daar hadden we begrip voor, ze moesten wel weten hoeveel mensen ze die dag konden verwachten. Vol = vol natuurlijk. We gaven aan dat we rond 11.30 uur zouden arriveren en rond 21.30 uur weer zouden vertrekken. Dat was goed, vond de website van Elysium in Bleiswijk.

Parkeerproblematiek

Een lange dag ontspannen, tijd voor elkaar, lekker knus met zijn tweetjes. We verheugden ons er de hele week op en afgelopen zaterdag was het zo ver.

Bij aankomst reden we een paar rondjes op de enorme parkeerplaats, probeerden niet te letten op de wat agressieve rijstijl van de andere ‘parkeerplaatszoekers’ en besloten na een minuut of tien ergens anders te parkeren. Gelukkig vonden we een metertje of honderd verderop, min of meer toevallig, nóg een parkeerterrein dat ook bij Elysium hoorde. Hadden wij ergens een bord gemist? Een bord waarop stond: rij die kant op voor nog een parkeerterrein, daar zijn wel vrije plaatsen! En dan met felgekleurde pijlen die de juiste richting aanwijzen?

Ontspannen met stress

Ons stresslevel was op dit punt al ietwat verhoogd en we verzuchtten dat we nu in ieder geval een doel hadden vandaag. Ontstressen. Anders is er geen lol aan te beleven: ontspannen zonder stress slaat nergens op natuurlijk.

Het eerste rondje (voor de niet-kenner: saunabezoeken doe je in rondes) verliep prima en we kregen al flinke trek in een gezonde lunch. We kozen voor restaurant Max.

De catering

De serveerster kwam snel naar onze tafel, hing haar beide ellebogen op tafel en zuchtte: ‘We hebben te weinig personeel vandaag.’

Oké…

We bestelden toch twee broodjes, een met humus en een met pikante kip.

‘Dat kan pas vanaf vijf uur,’ zei de dame beslist, ‘kijk maar, dat staat ook op de menukaart aangegeven’.

Sorry mevrouw…

‘Tot vijf uur kun je hieruit kiezen,’ en ze wees op drie gerechten die nogal vaag op soortgelijke wijze omschreven waren. Brood met diverse kaas- en belegsoorten en soep. Het verschil tussen de drie variaties was niet helemaal duidelijk. Op de prijs na.

Ik hou niet van verrassingen en bovendien eet ik thuis iedere dag brood met kaas, dus vertrokken we naar een ander restaurant: Puur. Onderweg botsten we tegen lichamen in badjassen en het personeel in uniform deed dat ook. Het krioelde van de mensen en in restaurant Puur konden we ons nog net op een bankje tussen andere bezoekers wringen. Hè gezellig…

Ons stresslevel steeg met de minuut.

Bubbelbad zonder bubbels

Na de lunch vonden we na lang zoeken een bubbelbad met nog plek voor twee. ‘Jullie mogen er wel gezellig bij, maar de bubbels doen het niet hoor, en we zien ook geen knop waarmee we het kunnen inschakelen.’ We bedankten de meisjes voor het aanbod en gingen op zoek naar het zoutwaterbad.

Beste Elysium

Net als bij alle andere faciliteiten vonden we ook hier geen leeg haakje om handdoek en badjas aan op te hangen. In het zoutwaterbad lagen de lijven nog nét niet op elkaar gestapeld. We dreven voor de vorm even met de stroom mee, maar besloten unaniem dat we het zat waren. We zaten om 15.30 uur aangekleed en mopperend in de auto. Dat is zes uur eerder dan we van plan waren. Jammer. We waren 35 euro armer, tien euro reserveringskosten en 25 euro voor de lunch.

En een portie stress rijker.

Beste Elysium, als de badjassen en handdoeken her en der over schuttingen en bankjes verspreid liggen, dan betekent dit dat er geen haakje meer vrij is. En dat betekent weer dat er te veel mensen aanwezig zijn. En dat betekent weer dat jullie veel, maar dan ook veel te veel mensen hebben toegelaten. 

PTSS

Volgende keer ga ik weer gewoon naar Spa Zuiver, in Amsterdam. Tenminste, als ik weer moed verzameld heb (of gratis kaarten van ze krijg). Misschien heb ik wel ‘sauna-PTSS’. Wat het ook is, dit gaat jaren duren. Dan weet ik nu al.

Heb je weer genoten van mijn blog? Over twee weken publiceer ik weer een stukje. Als je het niet wil missen, geef hier dan je e-mailadres door, dan stuur ik je iedere veertien dagen een persoonlijk bericht met de link. En als het allemaal toch een beetje tegenvalt, kun je je door een druk op de knop gewoon weer uitschrijven!