Selecteer een pagina

Roy Donders, Talpa en Lindsay Lohan, het zijn een paar namen die een flink robbertje hebben moeten vechten in de rechtszaal om hun naam of product te verdedigen. Zover hoeft het niet altijd te komen.

 

Slachtoffer geworden van schending van auteursrecht

Nu je de basisregels kent omtrent de Auteurswet en je dus weet wat je moet doen om zelf schending te voorkomen, is het tijd om te leren wat je kunt doen als je slachtoffer bent geworden. Het is niet altijd mogelijk om zelf de dader aan te spreken en soms is het kwaad al geschied. Dan wil je gewoon een tegemoetkoming in de schade die je hebt opgelopen.

 

Stappenplan

  1. Verzamel bewijs, maak overal kopie├źn van, screenshots met datum en/of foto’s.
  2. Stuur een e-mail met het verzoek om de handelingen die inbreuk plegen onmiddellijk te staken. Werkt dit niet? Over naar stap 3.
  3. Stuur een aangetekende brief met verzoek om de handelingen die inbreuk plegen onmiddellijk te staken. Krijg je nog steeds geen gehoor? Over naar de volgende stap.
  4. Laat een advocaat een aangetekende brief sturen met verzoek om de handelingen die inbreuk plegen onmiddellijk te staken. Werkt dit ook niet? Ga door met stap 5.
  5. Met diezelfde advocaat vraag je in een kort geding de rechter om een voorlopige voorziening: een tijdelijke maatregel waarin inbreukmakende handelingen worden verboden/stopgezet.
  6. Tot slot is er de bodemprocedure, het woord zegt het al: je laat de zaak tot de bodem uitzoeken met als doel een definitieve maatregel. Dit hoeft overigens niet altijd direct volgend op stap 5 te zijn, je kunt van stap 4 direct door naar stap 6.

 

Mogelijke maatregelen

Er zijn, afhankelijk van het type inbreuk, tal van maatregelen die opgelegd kunnen worden. Hier volgen de drie meest voorkomende:

  1. Schadevergoeding: de inbreukpleger betaalt jou een schadevergoeding. Er moet wel een duidelijk verband zijn tussen de inbreuk en de ontstane schade.
  2. Winstafdracht: de inbreukpleger moet zijn winst afdragen aan jou.
  3. Rectificatie en publicatie van de inbreuk.

 

Schikking

Een rechtszaak is een dure en tijdrovende bezigheid. Het is altijd, en dus ook op ieder moment, mogelijk om tot een schikking te komen. In de meeste gevallen is dat een verstandige keuze. Jij en de inbreukpleger komen dan samen tot een oplossing. De voorwaarden van beide partijen worden in een overeenkomst opgenomen. Houdt een van beiden zich hier niet aan? Dan komt alsnog de rechter om de hoek kijken.

Zo dat was even taaie kost deze keer, maar het is onmisbare informatie voor ondernemers, bloggers, vloggers en Instagrammers. Er bestaan programma’s die inbreuk opsporen, maar die worden dus ook tegen jou gebruikt… Oh, en over bovenstaande foto:

[Photo Alcatraz SF by Marjan de Groot]