Selecteer een pagina

Leestijd: 3 minuten

Als tekstschrijver ben ik altijd op zoek naar woorden die werken. Zo heb ik bijvoorbeeld een lijstje met woorden die ik vooral in titels gebruik en een lijstje met woorden die handig zijn als ik potentiële kopers wil overtuigen.

Maar SAAI dat die woorden zijn!

Als geboren Jordanees, of eigenlijk moet ik Jordaner zeggen, ben ik gek op het Mokums taalgebruik. Veel van deze woorden hebben hun oorsprong geheel of gedeeltelijk in het Jiddisch liggen. Zo is mijn absolute favoriet attenoje. Mijn vader riep het, vergezeld van een stuk of wat gebaren, als een klusje niet lukte. Volgens hem was het een toverwoord.

Vergeetwoorden

Ik kreeg een paar maanden geleden een prachtig boek kado van ex-collega P; Vergeetwoorden. Een boekje dat is samengesteld door Nelleke Noordervliet en Frits Spits met als doel woorden van vroeger in leven houden.

En daar staan ze allemaal in, mijn lievelingswoorden, Mokums en niet-Mokums! Ja ik ben 50 dus ik doe het goed op de vergeetwoorden. En ook op vergeten. Maar dat is een andere kwestie.

Mijn bedrijf naar de gallemieze

Ik kan ze natuurlijk niet in zakelijke teksten gebruiken. Dat zou mesjogge zijn. Je zou geen fiducie meer in me hebben. Ik zou als tekstschrijver faliekant mislukken. Mijn kersverse bedrijf zou vandaag nog naar de gallemieze gaan. Maar van al die saaie verkoopwoorden word ik behoorlijk recalcitrant. Daarom zit ik nu met een pikketanissie achter mijn bureau. Het is half 6. Eigenlijk tijd om te lanterfanten (ik dacht dat het lanterfanteren was, maar in dit boekje lees ik dat ik waarschijnlijk koeterwaals sprak). Over een uurtje ga ik op mijn janboerenfluitjes naar de Italiaan op de hoek. Daar ga ik voor een habbekrats een pizza tonno eten. Morgen ga ik opnieuw prakkeseren, over hoe dit artikel verder moet gaan. Want nu word ik er tamelijk gallisch van.

Nee hoor, ben je belatafeld!

Ik ga deze tekst gestaag afronden. Anders blijf ik erover doorzemelen. Ik ga je een rijtje mooie woorden geven. Waar je iets aan hebt. Woorden die verkopen en die ik gepikt heb van Zig Ziglar, een Amerikaanse schrijver en salesman. Daar komt ie toch nooit meer achter, want Zig is al jaren kassiewijle.

 

24 Woorden die verkopen, die wel werken dus:

 

 • Begrijpen
 • Bewezen
 • Gezondheid
 • Gemakkelijk
 • Garantie
 • Geld
 • Veiligheid
 • Besparen
 • Nieuw
 • Liefde
 • Ontdekking
 • Juistheid
 • Resultaten
 • Waarheid
 • Comfort
 • Trots
 • Winst
 • Toekomen
 • Gelukkig
 • Vertrouwen
 • Waarde
 • Plezier
 • Vitaal

Maar weet je wat het allerbeste woord is?

JIJ

Inderdaad, jij. Ik schrijf toch ook altijd aan jou? Dat geeft een binding. Dat merk je wel. Als ik dan ook je naam nog noem dan heb ik je. Moet jij ook doen in jouw teksten.

Bedankt dat ik even mocht losgaan, ik dacht het is zomer, je zit nu toch liever op een terras dan mijn blog te lezen. Kan ik wel even jolig doen.